De laatste opdracht van de opleiding voor de rode baret is een verplaatsing van 25 km. De start na de herdenking, om 00.00 uur, op de Erebegraafplaats Oosterbeek. Heel vaak heb ik hier tijdens de herdenking de “Heroes of Oosterbeek” mogen spelen op de pipes. Na de herdenking zag ik de cursisten altijd in het donker verdwijnen voor hun laatste opdracht en ben nieuwsgierig geworden wat voor gevoel dat bij mij weer geeft om midden in de nacht over ‘s Heren wegen te “wandelen”. Ik heb toen besloten om dat ooit weer eens mee te maken en heb het verzoek bij de leiding van School Luchtmobiel neergelegd. En dat was oké.


 

Eerst mijn doedelzak naar ECHOS HOME “De Landing” gebracht, ik wilde ook de cursisten begeleiden op de pipes samen met de Falcon Guards. Daarna meegereden naar de begraafplaats en daar rustig afwachten wat er ging gebeuren. De herdenking heb ik, rustig zittend op een bankje, nu eens van een hele andere kant meegemaakt.

Na de herdenking hebben de cursisten hun uitrusting omgehangen en we vertrokken om 00.45 uur. Het eerste stuk langs een slecht begaanbaar pad, later werd het een heel stuk beter. Het was aarde donker en op sommige stukken hing laaghangende mist, maar een uitstekende temperatuur. De rust was bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide. Ik heb daar genoten van een heerlijk bakje soep. Na de rust van een kleine 20 minuten vertrok de eerste groep en ik heb mij daar maar bij aangesloten. Meteen flink de pas erin richting het eindpunt. Voor enkele cursisten was het erg afzien met op je rug een gewicht van 35-40 kg, maar ze gingen allen voor hetzelfde doel: de rode baret. Onderweg werden de cursisten flink aangemoedigd door hun collega’s. met knallende muziek uit enorme boxen. Op diverse plaatsen stonden ze met rode fakkels. De route van het laatste deel van de eindmars was: één keer links af en één keer rechtsaf. De afslagpunten lagen wel erg ver uit elkaar. Uiteindelijk zijn we om ongeveer 06.00 uur bij ECHOS HOME “De Landing” aangekomen.

Ik heb daar andere schoenen en een droog T-shirt aangetrokken en mijn pipes gereed gemaakt voor de binnenkomst en natuurlijk genoten van het uitstekende ontbijt verzorgt door de ECHOS HOME “De Landing”.

Voor mij was dit weer een hele bijzondere ervaring. Misschien nog wel eens.

Jan Pit