Schotland Groningen intocht-1 intocht-2
blokken
DUTCH MILITARY PIPES & DRUMS
FALCON
GUARDS
grijze-blokken

OMG2017

Dit jaar namen de Falcon Guards weer deel aan 2 herdenkingen ter gelegenheid van de herdenking van de Slag om Arnhem. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september in Arnhem en Ede. Tezamen met pipebands uit Engeland en Nederland repeteerden we vrijdagmiddag bij het Gelredome stadion de te spelen tunes en het formatielopen.


De herdenking bij het Airborneplein in Arnhem en het marcheren over de John Frostbrug was niet de eerste keer voor de Falcon Guards. Het was daarom een goed weerzien met vrienden en kennissen van The Royal British Legion the Netherlands die DMPD hadden uitgenodigd.

 

De sfeer was goed en na een gezamenlijke maaltijd gingen we per touringcar naar de John Frostbrug waar we om 20:00 uur als Massed Band richting het Airborneplein – beter bekend als ‘Berenkuil’ – marcheerden op de muziek van Killworth Hills en The Bloody Fields of Flanders. Het was dit jaar droog op de brug, waar in september 1944 zwaar gevochten werd tussen de Engelse para’s van Luitenant-kolonel John Frost en de Duitse bezettingsmacht.

Bij de Berenkuil overzagen we de ceremonie met de kransenlegging door Engelse, Poolse, Amerikaanse en Nederlandse vertegenwoordigers en ook de nieuwe burgemeester van Arnhem, de heer Ahmed Marcouch. Een indrukwekkende bijeenkomst waar de Massed Band de tune Highland Cathedral speelden.

Na afloop werden de 19 aanwezige oorlogsveteranen van Engelse en Poolse komaf begeleid door diverse muziekkorpsen waaronder de Massed Band richting Rijnkade waar die avond om 20:30 uur het multimedia spektakel ‘Bridge to Liberation Experience’ nabij de John Frostbrug plaats vond.

Na de overnachting op de Oranjekazerne stond zaterdag de herdenking op de Ginkelse heide op ons programma. Inmiddels was het regenachtig en tezamen met de Pegasus Pipes and Drums uit Barneveld repeteerden wij op de heide. Bij de Gedenknaald vond de herdenkingsceremonie plaats. Ondanks het weer was toch veel publiek aanwezig.

Tegen 11:15 uur begeleidden de Pegasus Pipes and Drums en de DMPD Falcon Guards de parachutisten richting de herdenking. Daarbij speelden we de tunes The Green Hills en When the Battle is Over. De Massed Pipes and Drums stonden opgesteld voor het orkest en vlak voor de standaarden waaraan later tijdens de ceremonie de diverse kransen werden gehangen.

De nieuwe burgemeester van Ede, de heer René Verhulst, hield een mooie welkomsttoespraak waarin hij ook de gevechten in de provincie Zeeland, oktober 1944, memoreerde, omdat hij als burgemeester van Goes daar ook jaarlijks de herdenkingen bijwoonde.

De commandant van het Britse 2e Para bataljon en hun dominee spraken iedereen toe. Zij memoreerden dat jonge jongens, zoons, broers, ooms, geliefden en vaders gekozen hadden voor de extra zware opleiding van paratrooper en dat zij, hoewel nog nooit in Nederland geweest waren, met gevaar voor eigen leven boven de Ginkelse Heide sprongen. Omdat zij daarmee de oorlog voor anderen tegen het eind van 1944 wilden beëindigen. Zij konden die 17e september 1944 nog niet weten dat de gehele operatie uiteindelijk zou mislukken en dat velen van hen zouden sneuvelen. Niet te min werd de Nederlandse bevolking meermalen bedankt voor de onophoudelijke steun en dankbaarheid aan deze bevrijders tijdens en na de oorlog. Zo zijn veel veteranen nog jaarlijks te gast bij inwoners van Arnhem, Ede en omliggende gemeenten.

Ook hier speelde de Massed band de tune Highland Cathedral waarvoor een groot applaus te horen was.

Met de set Scotland the Brave - Wings marcheerden we de para’s af en konden we naar de lunch.

Tegen die tijd kwamen meerdere toestellen over waaruit steeds groepen para’s tevoorschijn kwamen. Na de lunch zijn wij, nu weer gestoken in de zwarte Inverness capes, spelend richting Ede gelopen. Van onder een bomenrij in verband met de regen, speelden wij diverse tunes en waren we getuige van het opstijgen van de Chinook, Cougar en Apache helikopters van de Koninklijke Luchtmacht.

Het bleek ondanks de regenval een geslaagd evenement en voor de pipers en drummers van de Pegasus Pipes and Drums o.l.v. Dennis van Asselt en de Dutch Military Pipes & Drums Falcon Guards o.l.v. Peter Velthuijsen een goede hernieuwde kennismaking met elkaar. Wij kijken al weer uit naar de derde zaterdag van september 2018.

 

veteraan