Schotland Groningen intocht-1 intocht-2
blokken
DUTCH MILITARY PIPES & DRUMS
FALCON
GUARDS
grijze-blokken

veteranendag

In tegenstelling tot de vorige drie jaren dat de Dutch Military Pipes & Drums deelnam aan de Veteranendag in Den Haag, was het nu en dan regenachtig. Wij hadden geluk, van begin tot einde hadden we het droog. Ook dit jaar verzamelden de bandleden in Voorburg, maar nu op het nieuwe woonadres van onze Pipemajor Peter Velthuijsen. De eveneens traditie geworden enige echte    Oma-Velthuijsen-appeltaart-met-slagroom gaf ons voldoende energie om de veteranen te kunnen voorzien van goede doedelzakmuziek.

 


Met een klein formaat touringcar waren we op tijd in het Provinciehuis van Zuid-Holland; koffie en broodjes stonden al klaar. Om 11:05 uur begon het stemmen en inspelen, waarna we iets na twaalven spelend richting Malieveld liepen waar al veel detachementen en muziekgroepen stonden opgesteld. We hadden dit jaar startplaats M42, wat inhield dat we net als vorig jaar direct achter de Vereniging Nederlandse Nieuw-Guinea Militairen 1945-1962 aan liepen. Achter ons kwam de 43 Brigade Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie ‘Oranje Gelderland’ met daarachter een groot detachement van de Nederlandse UNIFIL Vereniging. Het kan niet anders dan dat wij er voor hebben gezorgd dat zij goed in de pas bleven lopen.

20170624 Veteranendag RMS 20170624 Veteranendag 90

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 We liepen met 8 pipers en 8 drummers in een mooie compacte formatie. Onze enige vrouwelijke piper was deze dag werkzaam bij de Ridderzaalceremonie en het begeleiden van de 80+ Veteranen, maar kwam ons toch nog gedag zeggen voordat we het parcours opliepen.

Op de Kneuterdijk kregen we de militaire groet van de Stafdirigent Militaire Muziek Krijgsmacht, Majoor Arnold Span nadat we de set Heroes from Afghanistan / The Heroes of Oosterbeek hadden ingezet om daarmee het Defileerpunt te passeren. De Koning stond in zijn ceremoniële tenue Landmacht (zonder ROT, met Koninklijke distinctief; een combinatie van drie van de regalia, te weten de Rijksappel, het Rijkszwaard en de Scepter) met de demissionaire Minister President Mark Rutte en demissionair Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert op de verhoging. De Koning salueerde en aan de MP kon je merken dat hij ons nog herkende van een eerdere ontmoeting in Schaarsbergen.

Weer terug via het Malieveld in het Provinciehuis stond de Blauwe Hap voor ons klaar en aansluitend konden we nog een uur rondlopen tussen de feestelijkheden op het Malieveld.

Samengevat, het was weer een geslaagd optreden zonder regen èn veel waarderende blikken van toeschouwers: veteranen, burgers en actief dienenden.

Thuis konden we de NOS tv-beelden bekijken en zagen we onder andere de militair historicus Christ Klep uitleg geven over de functie van de militaire muziek. Hij noemde als voorbeeld van de ceremoniële taak van de militaire muziek de doedelzakmuziek.

“ … gespeeld bij het afscheid nemen van gevallen kameraden, onder andere in het uitzendgebied. Dan loopt er vaak een doedelzakspeler voorop en dat maakt een onvoorstelbare indruk op iedereen die daarbij is.” Ronald en Peter krijgen hier dus wederom een compliment !