Schotland Groningen intocht-1 intocht-2
blokken
DUTCH MILITARY PIPES & DRUMS
FALCON
GUARDS
grijze-blokken

vlag

Dinsdag 21 februari 2017 werd op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk een herdenking gehouden voor een aantal Zuid-Afrikaanse militairen die 100 jaar geleden zijn verdronken toen hun schip, de SS Mendi, in een dicht mist werd overvaren in de buurt van Engeland. De SS Mendi was onderweg naar Le Havre om ondersteuning te bieden aan de blanke Zuid-Afrikaanse strijders ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.


De vijf verdronken militairen spoelden aan op het strand nabij Noordwijk en hebben op last van de Britse regering hun laatste rustplaats op de begraafplaats in Noordwijk gekregen.

 

Op vrijdag 17 februari 2017 heeft de Dutch Military Pipes & Drums “Falcon Guards” van de Militaire Attaché in Brussel, via de Commandant Militaire Muziek Krijgsmacht, het verzoek gekregen om een piper te leveren bij deze herdenking. Het was even puzzelen. Niet iedereen was beschikbaar en er moest heel snel actie ondernomen worden, omdat het weekend voor de deur stond en er dan geen afspraken gemaakt kunnen worden.

De Dutch Military Pipes & Drums “Falcon Guards” heeft de herdenkingsceremonie met één piper ondersteund. De Militaire Attaché van Zuid-Afrika en Ambassadeur waren heel blij met de aanwezigheid van een piper. Het volgende jaar willen ze graag een grotere band bij de herdenking.

Na afloop van de herdenking werd er een maaltijd geserveerd bestaande uit diverse Zuid-Afrikaans gerechten.

jan