Schotland Groningen intocht-1 intocht-2
blokken
DUTCH MILITARY PIPES & DRUMS
FALCON
GUARDS
grijze-blokken


Op vrijdag 6 september is bij het voormalig hotel Dreyeroord te Oosterbeek een monument onthuld ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen van 2 eenheden t.w. de Kings Own Scottish Borderers en het Army Air Corps die daar tijdens operatie Market Garden hebben gevochten tegen de Duitse bezetters.

In aanwezigheid van enkele hoogbejaarde veteranen werden "hun" kameraden herdacht en werd een prachtig monument onthuld door Geoff Roberts ( 7th Battalion Kings Own Scottish Borderers en Ron Johnston (Glider Pilot Army Air Corps)


Door inspanning van de stichting Airborne Feelings, die deze onthulling en herdenking organiseerde, is o.a. een nieuw Dreyeroord gebouwd dat nu gebruikt gaat worden als woonzorgcentrum voor mensen met dementie.

De Falcon Guards hebben op eervolle wijze de ceremonie muzikaal mogen begeleiden wat zeer op prijs gesteld werd door onze bevrijders.

 

Onthulling van het monument

Later in de middag werd ook nog tegenover het Airborne museum Hartenstein een replica van een zgn. Horsa Glider onthuld.

Dit houten zweefvliegtuig zonder motor werd tijdens de operatie Market Garden veelvuldig ingezet om materiaal en manschappen zo dicht mogelijk bij het strijdtoneel te droppen.

De replica blijft 2 weken tentoongesteld staan in Oosterbeek en zal daarna zijn definitieve plaats krijgen in het oorlogsmuseum in Overloon.

Bij de onthulling van dit zweefvliegtuig hebben de Falcon Guards ook weer muzikale ondersteuning verleend.