Op maandag 31 augustus 2015 werd het startschot gegeven van de fietstocht van Doorn naar Sarajevo.

Zowel geestelijk als lichamelijk gewonde militairen/veteranen van het veteraneninstituut hebben deze fietstocht georganiseerd. Een bijzonder initiatief. Op die manier hopen de militairen hun traumatische ervaringen een plek te kunnen geven.

12 Spelers van de Dutch military pipes and drums, the Falcon guards hadden gereageerd om het startschot van dit evenement muzikaal te omlijsten.
8 Pipers, 2 site-drummers, 1 bass-drummer en 1 tenordrummer waren aanwezig. Tevens onze vaste fotografe.


Bij binnenkomst werden we gelijk doorverwezen naar een lokaal waar we konden omkleden. Even bijkletsen, natuurlijk de nodige koppen koffie achterover slaan en vervolgens buiten te gaan inspelen.
Tegen half elf werden wij dan ook verzocht spelend naar de hoofdingang te marcheren.

Na diverse toespraken door de initiatiefnemers en enkele hooggeplaatste militairen werd het dan ook tijd om een lint met vlaggetjes door te knippen en daarmee de fietstocht te laten begingen.

11 Nederlandse en enkele Canadese en Duitse gewonde militairen fietsen in 3 weken van Doorn naar Sarajevo. De eerste etappe vergezeld van diverse collega’s. Dagelijks worden tussen de 100 en 120 kilometer afgelegd.

Een bijzonder gewaardeerd optreden. Na met enkele gewonde veteranen gesproeken te hebben kan ik slechts zeggen. Respect deelnemers. Een goede tocht gewenst.

Toch nog even genoemd zijnde. Door de afwezigheid van de drummajor was het toch wel even wennen aan de ietwat vreemde commando’s. Ook het nog vergaren van vergeten spullen leverde de nodige hilariteit op.

Moe, warm maar voldaan hebben wij dan ook dit optreden gaarne verzorgd.

 

 

André Schuch

Piper Falcon Guards