Om die reden hebben twee leden van de Falcon Guards op donderdagavond 20 augustus 2015 de sunsetmarch gelopen over de nieuwe brug in Nijmegen: De Oversteek.

Al spelend op de pipes volgden zij de lichten op de brug die na zonsondergang één voor één aanspringen.

Het is 20 september 1944 als Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal oversteken naar de Noordzijde. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing”komen 48 geallieerde militairen om het leven.


Op de brug “De Oversteek” staan 48 paren lichtmasten die direct na zonsondergang achter elkaar worden ontstoken. Het begint aan de zuidzijde van de brug, onder de zuidelijke boog. De omgekeerde V. Het duurt ongeveer 12 minuten als alle lichtmasten ontstoken zijn.

Elke avond lopen veteranen uit eerbetoon aan de geallieerden gelijk met het ontsteken van de lichtmasten de brug over.

Jan Pit en Julia Bobeldijk, beide pipers bij de Falcon Guards, zijn ook veteranen en vinden dit een heel mooi eerbetoon aan onze bevrijders.

Julia; “terwijl we al spelend over de brug liepen, kwamen ons fietsers en hardlopers tegenmoet. Ze knikten en glimlachten naar ons, een enkeling steekt een duim op. Ze weten waarom wij daar lopen en spelen. Heel bijzonder als je denkt dat wij via de brug over het water gaan, waar 71 jaar geleden moedige mensen voor onze vrijheid gevochten hebben en waar 48 mensen hun leven lieten. Je doet extra hard je best om mooi en eervol te spelen op de pipes. Het minste wat we terug kunnen doen voor onze bevrijders”.

Aan de noordzijde van de brug staat een mooi monument met de namen van de gesneuvelden. De twee pipers speelden daar uit eerbetoon aan deze mannen “Abide with me”.

Het monument aan de noordzijde van de brug “de Oversteek”.
Op de achtergrond is de brug te zien met de 48 lichtmasten en de omgekeerde “V”.