s’ Avonds 8 december samen met Rob op weg naar Schaarsbergen. Eerst even kwartier gemaakt in gebouw 98, waar een slaapplaats voor ons was gereserveerd. Daarna naar gebouw van School Luchtmobiel en ons even gemeld bij Majoor N.W. (Nico) Teerds (commandant School Luchtmobiel).

Na een kop koffie op weg naar de Airborn begraafplaats in Oosterbeek voor de herdenking aldaar om 24.00 uur. Het was best fris. Een graad of 2 á 3.

Nadat het nieuwe detachement VAKOL (17 man sterk) en alle andere aanwezigen op waren gesteld tegenover het gedenkteken op de begraafplaats werd de ceremonie gestart.


De nieuwe lichting wordt daarbij toegesproken door de aalmoezenier en over één van de gesneuvelden wordt een persoonlijk verhaal verteld. Daarna volgt het blazen van de Last Post door een trompettist en na de gebruikelijke minuut stilte wordt vervolgd met het blazen van “Hero’s of Oosterbeek” door een doedelzakspeler van de DMPD Falcon Guards. Deze keer was ik dat.

Na het beëindigen van deze ceremonie keerde iedereen weer huiswaarts en gaat de nieuwe lichting beginnen met de laatste mars naar Schaarsbergen (25 km met bepakking).

Wij zijn vervolgens terug gegaan naar onze slaapplaats in de Oranje kazerne. Echter niet voordat we ons tegoed hadden gedaan aan een lekker wiskeytje met iets te snavelen. Het was tenslotte mijn verjaardag. Uurtje later ons mandje opgezocht en de wekker gezet op 5.30 uur.

Om 6.00 uur weer aanwezig in de Fly-in waar de spelers van onze band zich verzamelen. Vanwege de Corona crisis sinds maart 2020 doen we dat met een klein clubje van ca. 8 spelers. Zo ook deze keer. Daarna volgde de busrit naar de Restaurant “De Landing” , de plek van vertrek voor het laatste eindje naar de Oranje kazerne. Na een goed ontbijt (hulde aan de kok aldaar) ca. 7.15 uur opstellen van de band met daarachter het detachement in opleiding. Er waren enkele mensen bij die niet meer zo best liepen dus hebben we het tempo een beetje laten zakken.

Aangekomen in de Oranje kazerne was het weer als van ouds. Honderden mensen, waaronder familie en veel collega’s (met mondkapje en op afstand) langs de weg om de geslaagden toe te juichen. Voorbij de Fly-in zat het erop voor ons. Kop koffie hadden we wel verdient want het was best koud onderweg en dat was goed te merken aan de vingertjes.

De DMPD Falcon Guards feliciteren alle deelnemers van deze lichting van de Luchtmobiele Brigade met het behalen van hun Rode Baret.

Peter Velthuijsen (PM|DMPD Falcon Guards)

Uitreiking rode baret school LMB 9 dec 2020