Op woensdag 9 september 1944 werd bij Zutphen een geallieerd gevechttoestel beschoten waarna het in brand vloog en neerstortte in de uiterwaarden van de rivier de IJssel. De die morgen vanaf het Belgische Grimbergen opgestegen piloot William Gibbs Abbott kwam daarbij om het leven. Met Duitse militaire eer werd hij op de Algemene begraafplaats begraven, waarna in de jaren daarop het voorval in de vergetelheid raakte. Ook Zutphen kwam namelijk niet ongeschonden uit de oorlog, mede door het exploderen van een treinstel waardoor een wijk in puin werd gelegd. De toen 16 jarige Lenie van Avezaath die het toestel en de piloot had gezien heeft vanaf 1997, het jaar waarin zij weer terug kwam wonen in Zutphen, de zorg voor het toen verwaarloosde graf op zich genomen.


Wekelijks bezoekt zij de begraafplaats, iets dat vorig jaar in de media kwam. Een medewerker binnen MATLOGCO hoorde dit verhaal en vond dat er iets moest gedaan worden om de 22 jarige William, die vocht voor de bevrijding van Nederland, weer onder de aandacht te brengen. Afgelopen woensdag was de eerste maal dat met militaire ceremonieel, bezoek van de Nieuw Zeelandse ambassade, mevrouw Van Avezaath , een Humanistische GV en genodigden, stil werd gestaan bij wat er die dag 76 jaar geleden plaats had gevonden.

Na de ceremonie op de begraafplaats verplaatste het gezelschap zich naar de Nieuwe brug waar de vlaggen van Nieuwe Zeeland en Nederland half stok hingen. Na de fly past van twee Harvard toestellen van de Klu, werden de vlaggen in top gehesen.

Tijdens beide plechtigheden speelde PC John Hermans op de pipes.

 

 

piloot

 

 

graf

 

 

graf