Schotland Groningen intocht-1 intocht-2
blokken
DUTCH MILITARY PIPES & DRUMS
FALCON
GUARDS
grijze-blokken

Voor de derde maal op rij nam de DMP&D ¨Falcon Guards¨ deel aan de herdenkingen op de John Frostbrug in Arnhem en de Ginkelse Hei. Het was deze week 71 jaar geleden dat daar de luchtlandingen van de Geallieerden plaatsvonden, met als doel een nekslag toe te brengen aan Nazi Duitsland. Ondanks het feit dat de door Veldmaarschalk Montgomery geleide operatie een fiasco werd, zijn er voor de Nederlanders genoeg redenen om in al die jaren na de Slag om Arnhem de veteranen als helden te blijven begroeten.


Het kroonjaar 2014 had meer geluk met het weer. In tegenstelling tot dat jaar regende het nu vaak waardoor de band op beide dagen de zwarte Inverness Cape aan had. Bovendien kon door het verminderde zicht op zaterdag de eerste parachute dropping pas om 14:00 plaatsvinden.

De Falcon Guards waren bijna voltallig opgekomen op de Oranje kazerne, de vertreklocatie per bus naar het nieuwe supportershome van Supportersvereniging Vitesse (SV) dat naast het Gelredome is gelegen. Het indrukwekkende grote supportershome was pas een maand in gebruik. De vrijwilligers waren net als voorgaande jaren uiterst vriendelijk en verzorgden voor alle bands de warme maaltijd en drankjes. De RBL (Royal British Legion) was, aangevuld met leden uit o.a. Duitsland en de USA al aanwezig toen wij kwamen, net als de Engelse Pipeband Glenmoriston Pipe Band Bury St Edmunds uit Suffolk.

Het was wederom een indrukwekkende ervaring om in Massed Band formatie over de John Frostbrug te lopen, terwijl ¨Green Hills of Tyrol¨, ¨Rowan Tree¨ en ¨Wings¨ werden gespeeld. Het uiteindelijke doel was het Airborne Monument op het Airborneplein (‘Berenkuil’). Het bleef maar onophoudelijk regen. Daar aangekomen stonden we vooraan en konden de activiteiten beneden goed zien. De burgemeester hield een toespraak, kransen werden gelegd door vertegenwoordigers van de landen die bij de operatie waren betrokken. Een scouting band ondersteunde de ceremonie met diverse tunes en één van de Engelse pipers begeleidde solo de vaandels naar het monument, een stuk van een zuil van het Gerechtshofgebouw dat in de oorlogsdagen zwaar beschadigd was. Tot slot speelde de Massed Band het Highland Cathedral.
Speelden we vorig jaar nog meerdere sets op de Rijnkade, dit jaar waren we eerder klaar. Tot 23:00 uur waren we weer te gast in het supportershome, waar we met veel van de overige pipers en drummers spraken.

De overnachting was gepland in gebouw 96 op de Oranjekazerne. Voor de deur stond een grote groep jongens en meisjes (tieners) die ons vertelden dat er waterschade in het gebouw was en dat we mogelijk moesten verhuizen. En inderdaad, op de 1e etage kwam er water uit het plafond en onder een deur door. Maar gelukkig niet in de buurt van onze kamers, waar we met 8 man per kamer gelegerd waren. Daar werd het gezellig en niet op de laatste plaats door Gerard die op zijn trekzak mooie melodieën ten gehore bracht. Maar ook Ronald kon met veel van de instrumenten welke Gerard uit zijn koffer toverde uit de voeten. En wat te denken van Base drummer Hans die op de Ierse fluit aan de slag ging. Tegen 01:00 bedacht onze Voorzitter dat het welletjes was en we moesten gaan slapen. Dat leek te gaan lukken totdat Erik aanhoudend en steeds harder op onze gesloten kamerdeur ging bonzen. Op last van de huismeester moesten we verkassen naar gebouw H aan de andere kant van de kazerne. De wateroverlast kon nl. leiden tot problemen met de electriciteit, waardoor het gebouw op last van de brandweer tot onbewoonbaar werd verklaard.

Een aantal leden besloten om niet met al die jongeren in een groot gebouw te gaan overnachten. Zij besloten in hun wagens te gaan slapen. Het was inmiddels al tegen twee uur s´ nachts. De overige bandleden bleken in stapelbedden ver van de jeugd nog drie en een half uur te kunnen slapen.

Waar is het ontbijt? Niet in de Fly Inn. Daar deed Julia haar best om in de waterkoker eieren te koken. Die smaakten ons goed. Eenmaal in de bus verschenen uiteindelijk de dozen met ontbijtpakketten. En zo arriveerden we voor 8 uur volgegeten bij Juffrouw Tok nabij het herdenkingsmonument op de Ginkelse Hei.

PM Dennis van Asselt van de Pegasus Pipe Band, de RBL en de Engelse band vormden met de DMP&D de Massed Band voor de herdenking die morgen. Voorafgaand trakteerden we het publiek, dat in aantal ver achterbleef bij voorgaande jaren, op meerdere tunes.

Iets na 11:00 uur liep de Massed Band o.l.v de Engelse DM, achter de mascotte pony van de Britse para’s, naar de ons reeds bekende opstellingslocatie nabij de eretribune, de vlaggen en het spreekgestoelte. Burgemeester Kamp, oud-staatssecretaris van Defensie en de Commandant en Dominee van de Britse para’s hielden toespraken en een overweging. Vervolgens werden 6 kransen gelegd door o.a. veteranen, buitenlandse militairen en politici. De PM van de Pegasusband speelde solo ¨The Flowers of the Forest¨ en tot slot speelden wij allen ¨Highland Cathedral¨, waarbij het Edens Orkest alle zeilen moest bijzetten om niet overstemd te raken. Ook dit jaar maakte TV Gelderland opnamen en daarin kwamen wij wederom goed in beeld.

De teleurstelling van de bevroren lunchpakketten werd weer goedgemaakt door het leuke optreden van de twee ¨Zingende Kapsters¨. Tot slot hebben we nog in eigen cirkel staan spelen, waarbij ¨Abide with Me¨ niet ontbrak.

De bus ging om twee uur weer richting Oranje kazerne, waarmee een einde kwam aan twee geslaagde dagen. We kijken alweer uit naar de maand oktober waarin we het afzwaaien van PM Ronald Collenteur op Woensdrecht muzikaal gaan ondersteunen en ook in het Belgische Yper onder de Menenpoort zullen spelen tijdens de Last Post om 20:00 uur.

John Hermans

Bekijk de foto's: Market Garden  /  Droppings op de Ginkelse Heide