Schotland Groningen intocht-1 intocht-2
blokken
DUTCH MILITARY PIPES & DRUMS
FALCON
GUARDS
grijze-blokken

veteran 1

Zaterdag 25 juni 2016 was het weer zover. In de ochtend was het verzamelen bij Peter in Voorburg. Peter heeft afgelopen maanden zijn kraakpand kunnen slijten en wij mochten bij wijze van afscheid nog even gebruik maken van de faciliteiten aldaar.Bij aankomst al direct gezellig met de familie van Peter en natuurlijk de leden die bij zulke gelegenheden altijd wat vroeg zijn. De koffie en thee stond gereed en de overheerlijke appeltaart met slagroom toch wel. Op deze manier ontstaat er, zoals gewoonlijk, een ontspannen sfeer welke zijn positieve weerslag heeft op het komende optreden.

 


vet1 De collega’s van de KL zijn natuurlijk altijd wat ontregeld en gespannen op zo een dag, in tegenstelling tot de collega’s van de KM. Wij spreken hierbij maar niet over de KLU. (geval apart!)

Na enige tijd werden we naar buiten gestuurd door Peter, omdat deze reeds van zijn buren gehoord had, dat zij de oordoppen geplaatst hadden, wat dan weer betekende dat we konden tunen, althans de pipers. Het scheen dat Peter zijn buren beloofd had om wat te spelen. Welnu, dat gebeurde. Na 2 nummers stopten wij daarmee. Pffft, effe bijkomen hoor !!


vet2Bij het provinciehuis aangekomen uit bus en het huis in. Wij kregen een kleedkamer/raadzaal ter beschikking en konden daar omkleden. Vervolgens naar beneden om de lunch te nuttigen. Nadat enkele mannelijk spelers het vrouwelijk personeel visueel gecheckt hadden op de kledingvoorschriften werd er unaniem gekozen voor de jonge dame welke een jurk met een ritssluiting aan de voorkant had, verdere opmerkingen zal ik niet nader omschrijven. Uiteraard heeft de schrijver van dit stuk zich gedistantieerd van dit gedrag….dus….
Vervolgens buiten gescheiden inspelen en tunen. Leuk om te zien dat enkele toeschouwers dachten dat het tunen tot de muziek behoorde en applaudisseerden. Daarna inspelen met de gehele band en afwachten op het vertreksignaal.

Na een uur gingen we dan onder begeleiding op pad naar het Malieveld. Over het Malieveld gelopen naar de startpositie en natuurlijk spelend. Dit werd zeer gewaardeerd gezien de reactie van de veteranen en overig publiek. Op ons startpunt hebben we even moeten wachten alvorens ons defilé te kunnen beginnen. Ondergetekende moest uiteraard bij zijn Korpsmakker lullen als Brugman om te verklaren hoe een AOOMARNALG BD in het pleunenpak kon lopen met sleepogen op zijn schouders. Duurde effe, maar uiteindelijk kreeg ik het toch voor elkaar.

vet3Toen gingen we van start. Het liep meteen goed en na een aantal opstoppingen gingen we de stad in. Veel publiek weer en een enorm enthousiasme. Dat maakt het ook zo mooi om te spelen en vergeet je de afstand die je moet lopen. Nog even extra strak bij het naderen van ZKH de Koning en de camera’s. Eigenlijk is het dan alweer voorbij en lopen we de laatste kilometers op ervaring. Gelukkig hebben de tenoren dit keer HansieBassie in de gaten gehouden, zodat die nu eens niet op zijn plaat ging.

Aangekomen op het Malieveld direct retour naar het provinciehuis en afhangen. We kregen ongeveer 45 minuten tijd om het Malieveld te bezoeken. Dat is altijd wel jammer, omdat je dan net geen tijd hebt om collega’s te spreken die je goed kent. Ik heb mij dan ook beperkt tot een biertje (3) met Paul en besloten om niet de Korps makkers te bezoeken. Gegarandeerd dat ik de bus niet gehaald zou hebben.

 

Op het Malieveld werden Paul en ik aangesproken door een mevrouw met een hoog Sylvana Simons gehalte, je weet wel, van die zwarte Piet discussie en zo. Zij had een portret van Michiel de Ruyter bij zich en een microfoon en een cameraman. Op de vraag aan mij wie dit was antwoordde ik natuurlijk binnen de heilige 2 seconden. Die zijn doorgaans nodig om burgers direct in de verwarring te brengen. Op haar tweede vraag wat ik van hem vond antwoordde ik natuurlijk dat het een fijne kerel was geweest, omdat die het Korps Mariniers had opgericht. Zij had duidelijk een andere mening, omdat de Ruyter verantwoordelijk was voor onder meer het faciliteren van de slavernij. Ik heb toen even uitgelegd hoe het zat en met deze mededeling heb ik haar heen gezonden met een lachende cameraman in haar kielzog. Wegwezen dus met die onzin. Nu zwarte Piet nog…komt goed !!

vet4 vet5

Daarna was het alweer tijd voor de bus. Onze chauffeur “mafkees” stond al klaar en we werden rap naar Peter zijn residentie gereden. Bij Peter werd een resume gegeven van ons, overigens goede en mooie, optreden. Julia nam namens de commissie Rariteiten KL wederom het initiatief om wat mensen te bedanken en welkom te heten. Toen effe de Whisky …..mmmmm. Zo werden een aantal nieuwe leden verrast met den “uitschuifbeker” en Peter en echtgenote hartelijk bedankt voor de gastvrijheid. Zij deden dat voor het laatst in dit huis. Wij wensen ze natuurlijk veel plezier in de nieuwe stulp en wij kijken wel wie we volgend jaar in dit kraakpand aantreffen om ons te verzorgen met Appeltaart, Slagroom en Whisky.

 

Mensen…bedankt voor deze mooie dag en we zien elkaar weer snel.vet7
Met militaire groet,
Ruud
AOOMARNALG BD